Vlaženje v različnih industrijah

V vsaki industiji lahko s pravilnim vlaženjem in tako z nadzorom vlage v prostoru ustvarimo idelane pogoje za delovanje proizvodnje in tako zmanjšamo izgube. Vlaženje prostorov lahko poteka na več načinov - lahko se odločimo za nakup pršilca za vlago ali pa se odločimo za vgradnjo adiabatnega sistema. Primere potrebe po vlaženju lahko najdemo v različnih industrijah.

Papirna industrija in tiskarstvo

Ker je papir visoko hidroskopen hitro absorbira vlago iz zraka v prostoru, v katerem se nahaja. Pomisliti je potrebno tudi na zimsko ogrevanje in poletno hlajenje prostorov, s katerima zrak v prostoru še dodatno izsušimo (procent vlage ob ogrevanju ali hlajenju navadno pade na 15%-25%, priporočljiva vrednost pa znaša med 45% in 55%). V primeru suhega zraka v prostoru se hitro pričnemo soočati z različnimi neprijetnimi posledicami, kot so velik statični naboj v ozračju, nestanovitnost drobnih delcev, hitrejše sušenje tiskarskih barv, deformacija papirja in sušenje sluznice operaterjev v bližini stroja. Zaradi vsega naštetega je konstantno in natančno vlaženje pomembno. Pravilno vlaženje omogoča, da papir ne izgublja svoje prvotne oblike, kar lahko privede do blokiranja rotacijskih strojev in napak pri tisku. Sisteme vlaženja pa je seveda nujno potrebno tudi redno in kvalitetno vzdrževati, saj bodo v nasprotnem primeru svojo nalogo opravljali vse slabše.

Lesna industrija

V procesih vlaženja in razvlaževanja, se lesu povečuje ali zmanjšuje njegova velikost in oblika, s čimer se lahko pojavijo razpoke, krčenje lesa in upogibanje. Če les lakiramo, ko je presuh, lahko les dobi zrnat ali mat videz, kar je zelo neugodno za nadaljnjo distribucijo. Lepilni spoji postanejo nestabilni, ker les vpija topilo še preden lepilo polimerizira. Če naravni surovini kot je les zagotovimo enake pogoje čez celoten proces, ne bo prišlo do variacij, mi pa bomo dobili boljše in kakovostnejše izdelke.


Tudi nekatere barve in laki za les so občutljivi na vlago. Znano je, da se barve za les najbolje sušijo pri relativni zračni vlagi okrog 50%.

Vlaženje prostorovNadzor vlage

Tekstilna industrija

Hitrost sodobnih statev in ekstremne čistine preje, zahtevajo kar visoko stopnjo relativne vlage: odstotki se gibljejo med 65% in 85% tako poleti kot tudi pozimi. Težavo lahko rešimo s pomočjo sistema, ki ustvarja paro in tako poskrbi za konstantno vlaženje prostora. Vendar se je pred namestitvijo sistema potrebno zavedati, da je le-ta povezan z visokimi stroški zaradi velike porabe električne energije, pa tudi samo vzdrževanje stroja je precej drago.


Aqua Cool visokotlačni adiabatni sistemi z njihovo majhnostjo in visoko učinkovitostjo, hitro ustvarijo željeno relativno vlažnost, poraba elektrike in vode pa je v primerjavi z alternativnimi sistemi nizka. Naš sistem lahko porabi tudi 40 krat manj energije kot drugi parni sistemi. Zraven tega je potrebno upoštevati, da poleti, ko so temperature zunaj visoke, prani sistemi vlaženja, niso primerni. Adiabatna atomizacija pa poteka pri manj kot 14°C in tako omogoča takojšne izhlapevanje skupaj z glavno koristjo hlajenja.

Živilska industrija

Vsi hipermarketi in supermarketi so dan danes opremljeni s klimatsko napravo in ogrevalnim sistemom, ki zelo izboljšujeta kakovost okolja za uporabnike. Zavedati pa se moramo, da prav tako slabšata pogoje za shranjevanje izdelkov. Sveža hrana rastlinskega in živalskega izvora, ob neuravnovešeni vlagi izgublja na kakovosti in teži, kar je slabo za trgovca. Aqua Cool adiabatni sistemi imajo v tej vrsti industrije dvojno funkcijo: izdelek ohranjajo hladen in uravnavajo priporočeno vlago izdelku, kar vodi v višjo kakovost in skoraj ničelno izgubo teže.